Stil och livsstil vi romantiserar från tidigare decennier

Visst är det härligt att ibland drömma sig bort till ett tidigare decennium, även om man inte ens levde under den tiden? Romantisering av tidigare decennium ser vi inom en mängd olika områden: stil inom kläder och mode, inredning, musik och till och med hela livsstilar. Ett i dagsläget tydligt exempel är LP-skivorna. Trots att CD-skivan under 1980-talet rönte framgång har den senaste tidens musikanvändning, förutom onlinetjänster som Spotify, dominerats av LP-skivan. Hur kommer det sig att vi gärna sätter oss ned och lyssnar på musik i LP-format hellre än i CD-format, trots att CD-skivan utvecklades som en bättre produkt än LP? Förmodligen handlar det mycket om romantisering av tidigare decennier – en vilja att återuppleva det som har varit. LP-skivan är bara ett exempel, och det finns hela decennier vars stil vi gärna anammar idag.

1950-talets stil och livsstil

1950-talet är ett årtionde vi har romantiserad under en lång tid. Förutom tråkigheter som krig och konflikter för tankarna av 1950-talet oss till rockmusikens intåg i Sverige med stora namn som Elvis Presley, Chuck Berry och James Brown. Modet förändrades och en stil inom kläder som för kvinnor innebar markerade midjor, knälånga klänningar och ”Hollywoodlockar” återfinns hos många kvinnor än idag. Även det stilrena herrmodet med hattar och kavajer kan ses på gatorna idag. Inom konsten hände också stora saker under 50-talet. Abstrakt expressionism blev en stil att räkna med och under decenniets slut etablerades dessutom den omåttligt populära popkonsten, som idag är en av de mest berömda konstriktningarna under 1900-talet.

Det är inget snack om saken; stil från 50-talet inom mode, konst och inredning hänger kvar än idag. Hos vissa så pass mycket att en livsstil har skapats kring det. Bloggare bygger upp sitt varumärke kring 50-talet, liksom musiker och artister. Vi inreder våra hem i 50-talsanda och besöker mer än gärna diner-inredda restauranger där vi äter hamburgare. Vissa av oss kanske till och med tar bilen till en utomhusbio – precis som på 1950-talet.

Stil typisk vissa årtionden är något som ofta romantiseras