Retro och vintage – trender som inspirerar än idag

Retro och vintage är populärare än någonsin, kanske framförallt inom kläder, men också vad gäller till exempel möbler och inredning. Det är många som idag intresserar sig för stilar som var trendiga förr. Inom möbler och inredning är teakmaterialet från 1950- och 1960-talet populärt att fynda i second hand- och vintageaffärer, liksom färgglada och plastiga inredningsdetaljer à la 1960- och 1970-tal. Stringhyllan är också omåttligt populär, och finns idag i vart och vartannat hem. Något som kanske de flesta av oss tänker på när vi hör retro och vintage är dock kläder och mode. Många har fått upp ögonen för äldre material och trender anammar ofta detaljer och hela stilar från tidigare moden, framförallt från 60-, 70- och 80-talen.

Retro och vintage från 1960 till 1990

2000-talet har i klädväg varit fullspäckat av mode inspirerat av retro och vintage. Minns du plastarmbanden i neonfärger? De A-linjeformande klänningarna som fanns i alla butiker? Eller polotröjan och de utsvänga byxorna som just nu är trendigare än någonsin? Allt detta är exempel på retrotrender från 60-, 70- och 80-talen, som alla har gjort comebacks på 2000-talet.

Var det helt enkelt snyggare förr? Kanske både ja och nej. Medan neonfärgade och plastiga accessoarer från 1980-talet gjorde en uppskattad comeback i början av 2000-talet, gjorde exempelvis hockeyfrillan inte det. Inte heller ”ABBA-stilen” men jättetajta trikåer och platåstövlar har gjort någon riktigt comeback nu – snarare har 70-talsmodet fokuserats mer kring jeans, senapsgult och polotröjor. I och med att trender idag tenderar att snegla tillbaka på tidigare årtionden har det också blivit populärt med vintage- och second handaffärer. I skyltfönstren på dessa kan du hitta allt från grova träklackar och herrskjortor i paisleymönster till säckiga Adidas-jackor och jeans med hög midja. Trender inom retro och vintage kommer och går, och man kan ju undra vad det blir härnäst?

Retro och vintage har gjort en stor comeback inom mode