Designobjekt som har blivit konstklassiker

Det finns många klassiska och tidstypiska designobjekt som än idag är populära att ha i hemmet. Ni känner förmodligen till den berömda Stringhyllan skapad år 1949 av Nisse och Kajsa Strinning, Barcelonafåtöljen skapad år 1929 av Mies van der Rohe eller Concretestolen som skapades av Jonas Bohlin år 1981? Dessa desginobjekt har med tiden blivit klassiker inom sitt område. Det vanligaste är kanske att designklassiker har vunnit popularitet genom att vara både funktionella och vackra att titta på. Vissa designobjekt har dock främst vunnit popularitet genom sin funktionalitet, medan andra fungerar som konstverk än att vara funktionella.

Designobjekt som är tidstypiska blir alltmer eftertraktade

 

Juciy Salif – designobjekt som konst

Ett designobjekt som genom åren har blivit väldigt populärt, och verkligen befäst sin status som en klassiker är Juicy Salif (Citruspressen) skapad av Philippe Starck år 1990 åt märket Alessi. Citruspressen finns idag i olika storlekar, men den vanligaste är ca 29 cm hög och gjord i aluminium. Inspirationen till dess unika utseende fick Starck från en bläckfisk, men vad tycker du den ser ut som? En bläckfisk? Spindel? Något helt annat?

Istället för att faktiskt pressa sin juice med den har Juicy Salif blivit ett designobjekt menat att titta på, och finns idag utställd på till exempel Museum of Modern Art i New York. Den är en av de främsta ikonerna inom industridesign. Detta designobjekt skapade kontroverser när den först kom ut på marknaden, på grund av dess brist på funktionalitet. Frågor om huruvida design kan vara god om den inte har någon funktionalitet sattes igång. Idag har många accepterar Juicy Salif för vad den är – ett designobjekt snarare än ett köksredskap. Att stöta på den i någons hem är inte alls ovanligt. Starck har själv uttryckt att citruspressen inte var menad för att användas, utan skapades som ett objekt med mening ”att starta konversationer” och att vara underhållande. Detta har han minst sagt lyckats med.